Az Adac 2014-es nyárigumi tesztjének viharos háttere

Március végén – a megszokotthoz képest 1 hónapos csúszással – jelent meg az Adac 2014-es nyári gumi tesztje. A késés nem véletlen. A nagy múltú, 1903-ban alapított, csaknem 19 millió tagot számláló német autóklub történetének legkritikusabb napjait éli…

Az idei nyárigumi tesztek megjelenésének viharos háttere

Az Adac körüli botrány január közepén robbant ki, amikor a Süddeutsche Zeitung – birtokába került belső dokumentumokra hivatkozva – manipulációs vádakkal illette a szervezet 2014-es Sárga Angyal díját.  A lap szerint a népszerűségi díj méltatlanul alacsony részvételről tanúskodó közönségszavazatainak számait nagyságrendileg megváltoztatták. Konkrétan az első helyezést elért, ezzel a „Németország kedvenc autója” címet elnyerő VW Golf 3409 szavazata helyett hivatalosan több mint 34000-et kommunikáltak.

A krízis tovább mélyült, miután más leleplező hírek is szárnyra kaptak. Mentőhelikopterek magáncélú használata – még egy felázott focipálya pörgő rotorral történő szárítása is belefért, az autómentő szolgálat által a helyszínen értékesített akkumulátorok irreálisan magas ára,  egy regionális vezető Adac-tól bérelt, ám előtte saját tervei szerint megépíttetett villája…

A botránysorozat természetesen nem maradt következmények nélkül. Az egyesületnél független átvilágításra került sor, amely évekre visszamenőleg alátámasztotta a Sárga Angyal szavazás számainak manipulációját, ráadásul a rangsor esetenkénti megváltoztatására is fényt derített. Az érintett autógyártók sorra visszaadták az Adactól kapott díjaikat. Peter Mayer elnök, valamint Michael Ramstetter sajtófőnök távoztak tisztségükből, majd a szervezet Karl Obermair ügyvezető igazgatótól is megvált. Az egyesület teljes megújulást ígér. Ám a bizalom megrendülése így is tömeges, tízezrekben mérhető kilépési hullámot generált a tagok között.

És akkor a bizalmi válság terméktesztekre gyakorolt hatásáról még nem is beszéltünk…

Köztudott, hogy Európa legnagyobb autóklubja autóktól és tartozékaiktól kezdve, gyereküléseken át az üdülőhelyekig számos területen végez teszteket. Köztük olyanokat, melyek kivitelezése a megfelelő háttér hiányában nem sok szervezet számára lehetséges, legalábbis hasonló alapossággal. (A gumitesztek is ebbe a kategóriába tartoznak.) Az általuk publikált eredmények rengeteg fogyasztó számára jelentettek már segítséget vásárlási döntéseik meghozatalában. Most, a szervezet szavahihetőségének megingásával ez irányú munkásságuk megbízhatósága is sokakban megkérdőjeleződött.

Adac-karikatúra