Biztonsági folyosó

Szeretnénk benneteket emlékeztetni egy 2012 őszétől életbe lépett KRESZ-változásra, amely a mentők közlekedését is érinti. Talán jó lett volna, ha a szóban forgó, biztonsági folyosóval kapcsolatos módosítás a bevezetésekor nagyobb nyilvánosságot kap, mivel vannak, akik máig sem hallottak róla. Pedig fontos lenne az ismerete, mert alkalmazása adott esetben jelentősen megkönnyítheti a mentők munkáját is, ezáltal pedig életeket menthet…

Tudnivalók a biztonsági folyosóról

A biztonsági folyosóra vonatkozó rendelkezéssel 2012. szeptember 1-én egészültek ki a KRESZ autópályán és autóúton való közlekedésről szóló szabályai. (37. §, 8. bekezdés )

A két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek forgalmi torlódás esetén meghatározott járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében folyosót kell kialakítaniuk.

Ehhez a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódniuk, az összes többi sávban közlekedőnek pedig a lehetséges mértékben jobbra.

biztonságifolyoso

Ha az így kialakuló folyosóban történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi, a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni. (Ehhez természetesen olyan követési távolságot kell tartani, hogy a lehúzódás kivitelezhető legyen.)

Járművek, amelyek számára a folyosót biztosítani kell:

megkülönböztető jelzést működtető járművek: tűzoltók, rendőrség, mentők

forgalmat ellenőrző jármű

útfenntartást, úttisztítást végző jármű

továbbhaladásra képtelen jármű műszaki meghibásodásának elhárítását vagy elszállítását végző jármű

A fenti járművek előrejutását akadályozó járművezető szabálysértést követ el, ami 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

A biztonsági folyosó életeket menthet

A biztonsági mentősáv jelentősen megkönnyíti, hogy a mentők elérjék a baleseti helyszínt. Vészhelyzetben minden pillanat, amivel a mentők korábban elkezdhetik az életmentő intézkedéseket, sokat számít.

Ausztriában 2012. jan 1-én vezették be a megoldást; az osztrák közlekedési minisztérium szerint a mentősáv révén a segítők átlagosan 4 perccel hamarabb tudnak megérkezni a mentés helyszínére, akár 40%-kal is növelve így a balesetet szenvedett személy túlélési esélyeit.

A biztonsági sáv persze csak akkor működik, ha adott esetben minden érintett járművezető megfelelően tudja és teszi a dolgát. (És nem valamilyen előnytelen manőverrel akadályozza a segítőket, vagy netán úgy véli, hogy a folyosó saját személyes sávja.) Az biztos, hogy némi időre van szükség, amíg mindenki megtanulja és megszokja az alkalmazását…