ADAC nyárigumi teszt 2013

185/60 R15 H nyárigumik

Az idei kisebb méretben, amely például Swifthez, Clióhoz, Corsához való, nincs meglepetés az élmezőnyben. Győztes a Michelin Energy Saver +, a márkától megszokott kimagasló tartóssággal, második a Continental PremiumContact 5, amely vizes és száraz úton is valamivel jobban tapad, de gyorsabban kopik. A Dunlop Sport BluResponse, amely tapadásban az egész mezőnyt megveri, ráadásul fogyasztásban is a teszt legjobbjai között van, a harmadik helyre került, amit a viszonylag gyors kopásnak köszönhet.

Furcsának tűnhet ez a végeredmény, ami a németek súlyozási stratégiájából ered, éppen ezért nem feltétlenül az abszolút sorrendet érdemes nézni, hanem a számunkra fontos kritériumokat. A táblázat felső sorában található nyolc abroncs mind értékelést kapott, ezekkel nemigen lehet mellényúlni, inkább a számunkra megfelelő árú típusok közül a nekünk legfontosabb paramétert érdemes figyelni. Ha például az első hármat nézzük, a számok alapján a Michelin lehet a legjobb vétel a sokat járóknak, hiszen az bírja legtovább, akinek viszont a maximális tapadás a fontos, válassza a Dunlopot, és vegye tudomásul, hogy hamarabb elkopik.

adac2013s185-60r15

A minősítést kiérdemlő hat típus a dobogósok mögött nagyon hasonló értékelést kapott; ezek mind ismert márkák termékei. A Goodyear Efficient Grip Performance-tól a Semperit Comfort-Life 2-ig ízlés vagy pénztárca szerint válogathatunk. A második sor a közepes értékelésű abroncsokkal kezdődik, amelyek a Barum Brillantis 2 kivételével a vizes úton nyújtott gyengébb teljesítményük alapján kapták osztályzatukat; a Barum száraz úton tapad jelentősen gyengébben, mint a konkurensei. Ezek viszont még mind elfogadható eredmények, az utolsó hat típus az, ahol már érdemes elgondolkodni, hogy az alacsonyabb árral tényleg jól járunk-e.

A Nexen N Blue HD igazából még beférne a középmezőnybe, ha nem kopna gyorsabban az összes többinél, de itt állítólag 2013 elején változtattak a gumi összetételén. Rajta kívül elégséges osztályzatot kapott még a GT Radial Champiro 228, amely vizes úton tapad viszonylag gyengén. Utánuk következik a négy megbukott típus.

Nem emlékszem rá, hogy valaha is láttunk volna Klébert az ADAC-teszt bukói között – a Dynaxer HP 3 vizes úton mért teljesítménye az idei legnagyobb meglepetés, főleg, hogy a tavaly bevezetett energiamatricán kötelező feltüntetni ezt a kritériumot. A Marangoni Verso, a Rotalla Radial F108 és a Sailun Atrezzo SH402 hallatán kevésbé csodálkozunk a gyenge eredményen – ezek feltörekvő márkák, amelyeknek nincs sok vesztenivalójuk.

225/45 R17 W/Y nyárigumik

Egyértelműen jó hír, hogy az ADAC által tesztelt nagyobbik méretben egyetlen típus sem bukott meg idén. Persze vannak jobbak és rosszabbak, de a két legrosszabbul szereplő tajvani, illetve koreai abroncsok is elégséges minősítést értek el a németeknél, akikről tudjuk, hogy nem félnek megbuktatni a gyengébb termékeket.

Míg a legrosszabb osztályzatot kiérdemlő Syron német fejlesztőbrigáddal hirdeti magát, miközben Koreában gyártanak, a legérdekesebb jelenség mégis az utolsó előtti High Performer Sport HS-2. Esetében a High Performer lenne a márkanév, a Sport HS-2 pedig a típus, viszont ez a gumigyártó, amely a 2013-as ADAC-teszten elégséges eredményt ért el, nem rendelkezik honlappal, olyannal legalábbis nem, amit egy kiadós Google-kereséssel meg lehetne találni.

Hátulról előrefelé haladva a közepes minősítést kiérdemlő középmezőny jellemzően vizes úton teljesít gyengébben a legjobbakhoz képest. Kivétel ez alól a Nexen N8000, amely gyorsan kopó keveréke miatt csúszott le a táblázat végére, illetve a hasonlóan kevéssé tartós, viszont vizes úton kimagaslóan jó Uniroyal RainSport 2. Említést érdemel még a nálunk kevéssé ismert Esa-Tecar Spirit UHP és a Pirelli Cinturato P7-es, a két leglassabban kopó abroncs a tesztben, amelyek a vizes úton elért tapadásukat kivéve nem teljesítenek rosszul.

Egyeseknek meglepetés lehet az Apollo Aspire 4G jó szereplése, de az indiai márka az utóbbi években, főleg, mióta felvásárolta a holland Vredesteint, többször végzett különböző teszteken előkelő helyen. Ha megnézzük az ADAC szerint ötödik Vredestein Ultrac Vorti és az Apollo mintázatát, egyértelműen látszik is a rokonság – a holland abroncs feltehetően nem véletlenül, talán egy ügyesebb keveréknek köszönhetően előzi meg néhány helyezéssel az indiai testvért.

Ezzel el is érkeztünk az élmezőnyhöz, ahhoz a hét abroncshoz, amelyek minősítést kaptak az ADAC-tól. Az eredményeket elnézve nehéz lenne különbséget tenni közöttük, annyira közel vannak egymáshoz teljesítményben. A tesztgyőztes Continental SportContact 5-össel azonos átlagot ért el a második Goodyear F1 Asymetric 2, amely a már említett Vredesteinnel a legjobb tapadást nyújtja száraz úton, a harmadik helyre a Dunlop Sport Maxx RT futott be – róla nehéz lenne többet mondani annál, hogy rendkívül kiegyensúlyozott.

Jól látni a Michelin példáján, amely általában rendkívül nagy hangsúlyt fektet a tartósságra, hogy ezeknél a 270 km/h-ig vagy még nagyobb tempóhoz jóváhagyott, W, illetve Y sebességindexű abroncsoknál más szempontok dominálnak, mint a hétköznapibb gumiknál. A Michelin Pilot Sport 3 egyáltalán nem kopik lassan, fogyasztásban sem remekel, de még csak nem is különösen csendes. Nála is, mint a legtöbb minősítésű guminál, a száraz tapadás tűnik a legfontosabbnak, ennek rendelik alá a többi kritériumot, illetve annak, hogy egyáltalán kibírják a 270-es tempót.

adac2013s225-45r17