Az abroncsok címkézése

Az abroncsok címkézéséről 2009-ben döntött az Európai Bizottság. Az intézkedésnek három célja van: segíteni a fogyasztót az abroncsok jobb kiválasztásában, a közúti biztonság javítása és az abrocshoz kapcsolódó környezeti hatások csökkentése.

cimke

2012. november 1-je óta a 2012 júlus 1-je után gyártott és az Európai Unió bármelyik országában értékesített személygépkocsi, 4×4-es, SUV, kisteherautó és teherautó gumiabroncson szabványos címkét kell feltüntetni. A címke az abroncs három teljesítményéről tájékoztatja a vevőt: az üzemanyag-fogyasztásról, a fékezésről nedves útburkolaton és a külső menetzajról.

Központi szempont Brüsszel számára: az abroncs energiahatékonysága

Bizonyára feltűnt Önnek: a címke formája és a rajta használt színkódok hasonlítanak a háztartási készülékek, személyautók vagy lakások címkéjéhez. Nem véletlenül. Ezzel az intézkedéssel az európai jogalkotó fel kívánta hívni az autósok figyelmét egy idáig elhanyagolt szempontra, az abroncs energiahatékonyságára. Tehát a jármű üzemanyag-fogyasztásában játszott szerepére, és ebből következően a CO2-kibocsátásra.

A címkének köszönhetően a fogyasztók könnyen tudnak az üzemanyag-hatékonyság szempontjából jó osztályozást kapott gumiabroncsot vásárolni. Ennek kettős előnye van: egyrészt így üzemanyagot takaríthatnak meg; másrészt részt vesznek az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésére irányuló globális erőfeszítésben.

Egyéb szempontok: a biztonság és életminőség

A gumiabroncsok európai címkézése hangsúlyozza a nedves útburkolaton való fékezést és a külső menetzajt is, amelyek a biztonsághoz és életminőséghez kötődő szempontok.

Az abroncsok európai címkézésével tehát a fogyasztó jobb tájékoztatást kap. Így az abroncsokat egyéb szempontok szerint is össze tudja hasonlítani egymással, nem csak a márka vagy az ár alapján, és önállóbban tudja megvásárolni gumiabroncsát.