Előírások

Személyautó gumiabroncsra vonatkozó előírások

A gumiabroncsok műszaki állapotára, üzemeltetésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket a KRESZ és a 6/1990. KöHÉM rendelet tartalmazza.

Milyen gumiabroncsok szerelhetők fel a gépkocsira?

• A járműre felszerelt gumiabroncs méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a jármű vonatkozó adatainak. (A gyártó által megadottnál alacsonyabb súly- vagy sebességindexű abroncsokat nem lehet felszerelni, magasabb súly- illetve sebesség-indexűeket viszont igen.)

• Téli gumiabroncsot fel lehet szerelni a járműre akkor is, ha annak sebességhatára alacsonyabb az eredetileg megadottnál. Ebben az esetben az utazási sebességet a kisebb értéknek megfelelően kell megválasztani, és a jármű vezetőfülkéjében a gumiabroncs megengedett sebességére utaló feliratot kell elhelyezni.

Azonos tengelyen lévő kerekekre csak azonos gumiabroncsok szerelhetők, vagyis:

– azonos méretűek

– azonos márkájúak

– azonos mintázatúak

– azonos sebességhatárúak (megegyezik a sebességindexük)

– azonos teherbírásúak (megegyezik a súlyindexük)

(A szabály az átmenetileg üzemeltetett pótkerékre nem vonatkozik.)

• Személygépkocsinál a felszerelt abroncsok szerkezetének (radiál vagy diagonál) az összes tengelyen meg kell egyeznie. (Nem elég tengelyenként.)

• Nem szabad olyan gumiabroncsot használni, amelyen a bordázat közötti hornyokat utólagos beavatkozással mélyítették. (Utánvágást egyébként teherabroncsoknál szoktak végezni, ha a gumiabroncsgyártó az utánvágást engedélyezte, és ezt a gumiabroncson feltüntette.)

• Nem szabad szöges gumiabroncsot használni.

Gumiabroncsok műszaki állapota

• Csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a mintázat mélysége a futófelület teljes kerületén eléri:

75 cm-t meg nem haladó átmérőjű gumiabroncs esetében az 1,6 mm-t ( ált. személygépkocsik és terepjárók)

75 cm-nél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t (ált. teherautók)

A kopás mértékének megállapításához segítéget nyújtanak az abroncs mintázatának árkaiban több helyen is megtalálható kis kiemelkedések, a kopásjelzők, melyek magassága éppen 1,6 mm. Elhelyezkedésüket a gumiabroncs vállrészén feltüntetett háromszög alakú kis nyíl, illetve a TWI felirat mutatja.

tyre_twi

Biztonságod érdekében nem érdemes megvárni, míg a gumik kopásjelzőig kopnak ( >>> megnövekedett fékút, fokozódó aquaplaning veszély) A nyári gumikat 2,5-3 mm, a téli gumikat pedig 4 mm profilmélység elérésekor ajánlatos újakra cserélni.

Gumiabroncsok ellenőrzése

• A vezető, mielőtt a járművel a telephelyről (garázsból stb.) elindul, köteles (a kormány-, fék-, világító- és fényjelző berendezéseken kívül) a gumiabroncsok állapotát ellenőrizni.

Az első indulás előtt minden esetben – az autót körbejárva, mind a 4 keréken – meg kell vizsgálni a következőket:

– futófelület kopása

– sérülések (dudor, repedés, szakadás, idegen tárgy)

– guminyomás (napi szinten szemrevételezéssel, hetente méréssel; mivel a szabályok szerint a gumiabroncsokban az előírt nyomást kell tartani.)